Съзнателно самоотравяне, замаскирано под формата на вреден навик. Все едно да се крия зад носа си, защото е по-лесно да избягам от себе си, отколкото да застана очи в очи с това, което не искам или се правя, че не знам. Ох, как ми харесва този въпрос: Какво се преструваш, че не знаеш! Направо цели в десятката!

Аз пушех по 2 кутии на ден. Щом започнах да се занимавам със себе си и да работя върху всичко, което ми причинява дискомфорт, постепенно спрях да пуша.
Нямам зависимост към цигарите. Понякога изпушвам по една цигара с мъжа ми или с приятели, колкото да си припомня каква смрад са. Мога да пуша, но нямам тази необходимост.

Какво мога да споделя кратко от опит в работата ми с клиенти:
Ключови думи: детството, самота, неувереност, липса на подкрепа и разбира се, не само.
Водещо чувство: това, което клиентът изпитва непосредствено преди да запали цигара. Аз уча моите клиенти как да осъзнават какво изпитват във всеки един момент, как да разпознават чувствата и работата е много лесна.
Само задавам точните въпроси.

Рано поети отговорности, нетипични за възрастта; емоционална поддръжка на семейството, поета като задължение; обстоятелства, които не могат да бъдат контролирани; липса на мъжка сила в семейството; слаби лични граници, стаен гняв.
Пушенето потиска нуждата за борба или бягство от дълбоко подтиснат гняв или неприемливи обстоятелства. Димът създава бариера между човека и другите и му дава сигурност, че никой няма да наруши границите му. Цигарите осигуряват временен комфорт, бързо разсейване от страха от изоставяне и отхвърляне. Някои споделят, че цигарите им помагат когато се чувстват самотни или напрегнати. Цигарата им е компания. Запълва празнота в сърцето, безпокойството в слънчевия сплит и инстинктът за борба в стомаха. С други думи отвличане на вниманието и страх от изпитване на тези емоции. Когато се проработят тези теми, необходимостта от цигари просто изчезва, вибрацията на човека става несъвместима с тази на запалената цигара и процесът е естествен, а не наложен волево. Здрави лични граници, увереност, сила, чувството, че си винаги свързан са изцелението от пушене.