fbpx

Свикнали сме да причисляваме гнева към негативните емоции. Смятаме го за емоция. Бих искала да разгледам гнева от друга гледна точка! 

Гневът ни служи, когато не можем да изразим това, което чувстваме, което напира от вътре и ни изгаря или задушава. Гневът е СИМПТОМ на емоционална реакция. Гневът е инстинктивен отговор на рептилния мозък и се инициира от лимбичната система. Когато работя с клиенти на тема гняв, аз ги карам да си спомнят едно нещо – кой човек или обстоятелство те накара да се чувстваш гневен; как се почувства малко преди да се разгневиш? Това, което чувстваш преди гнева се явява пусковият механизъм на самия гняв, създава го и го проявява. Под гнева винаги стои някаква болка.

Характерните чувства преди гнева са: безсилие, безпомощност, безнадежност, извън контрол, аз не заслужавам, аз не съм ценен и др.

Забелязал ли сте колко бързо, лесно и ясно казваш НЕ и поставяш граници, когато си гневен или ти е писнало? И колко е предизвикателно да кажеш НЕ, когато си спокоен, отпуснат и в добро настроение? Ще разгледам само дълбоките подсъзнателни асоциации, свързани с гнева, които носят ползи:

1. ПОЛЗА – защита

Когато човек се чувства уязвим, той използва своя гняв, за да покаже увереност, сила или авторитет. Гневът му дава фалшиво усещане за сила, която е била отнета в детството. Хората – жертви, хората – манипулатори действат през гнева, от мястото на болка, за да се защитят. Нещастните хора също се възползват от гнева. Той им служи, за да им докаже тяхната реалност; бидейки гневни и недоволни те изключват от живота си способността да виждат и оценяват това, което вече имат, благодарността и любовта не могат да се проявят и те се завъртат в колелото на нещастието, провала, жертвата, а гневът им става навик, част от самоличността и не могат да определят себе си без него.

2. ПОЛЗА – постигане на цели

Когато човек е потиснат или депресиран, най – честото му поведение е автосаботаж и мисли свързани с това, че не заслужава, не е достоен. Тогава гневът се явява като подсъзнателно средство за мотивация и двигателна сила за постигане на цели.

3. ПОЛЗА  – поставяне на граници

Когато човек е бил потискан  детството, живял е в груба, агресивна среда, контролиращи, ограничаващи родители, не му е давана възможност да се изяви, да говори или никой не му е обръщал внимание той се научава да го чуват, забелязват и виждат чрез гнева. Така той показва своите граници. Като малък не е успял да се справи с предизвикателствата на живота и да разбере правилно своето място.

РЕШЕНИЕТО

  1. Осъзнай, че си гневен. Приеми, че гневът ти служи и ти дава сигнал да разрешиш стара травма. Не се съпротивлявай на гнева, не се опитвай да го потискаш, защото съпротивата носи още повече болка.
  2. Виж коя от трите ползи стои под гнева ти и идентифицирай кое е негативното чувството, което изпита маааалко преди гнева. 
  3. Кога преди съм изпитвал това чувство? Кой или какво ме е карало да се чувствам така? Какво ми е носило, с какво ми е служило? От какво всъщност съм имал нужда?
  4. Задай си въпросите: За какво се боря? Какво искам да постигна чрез гнева?

Осъзнай, че точно това можеш да го получиш по много други начини  и без да се гневиш.

Ако си минал по всички стъпки значи, че енергията на гнева би трябвало да е намаляла.

Това е решението,  по което можем да разбираме гнева.

В моята практика това е доказано хиляди пъти. Но не е достатъчно, за да предотврати бъдещи прояви.

Искаш ли да провериш кои блокажи те спират в живота? Свали безплатен чеклист и открий подсъзнателните блокажи, които ти пречат да се промениш и да имаш живота, който искаш!

Ако желаеш да работиш бързо и лесно в посока да се освободиш от подсъзнателните си блокажи и травми, които ти пречат да имаш живота, който искаш, свържи се с мен на 0878143561

Мога да ти бъда полезна с моят доказан метод за подсъзнателна промяна – ТетаХийлинг!