fbpx

Случва ли ти се да изпитваш страх в ежедневието си? 

Със сигурност!

Статистическите данни показват, че човек изпитва осъзнато или неосъзнато средно по 20 пъти на денонощие страх, под въздействие на различни мисли и окръжаващата го среда. 

Какво би казал, ако всеки път щом изпиташ страх, много ясно можеш да го идентифицираш и да го неутрализираш? 

Тялото отговаря по различен начин при различните видове страх. 

Страхът е свързан с инстинктивните отговори на тялото, а инстинктивните реакции са свързани с мускулите (представи си, че нещо рязко изскочи пред теб), които реагират по-бързо от мигновено. Затова нямаш контрол над страха.

1 СТЪПКА: Научи се да го разпознаваш още в зародиш!

Виж двата механизма по които тялото ти реагира на страха:

1. Механизъм на емоционалната реакция:

Тази реакция се активира от някой или нещо в околната среда и дори преди съзнателно да си го почувствал, емоционалното ти тяло активира спомен от дълбоко подтиснат страх от детството или миналото. Този потиснат страх идва от емоционалната памет, до която нямаш съзнателен достъп. Картина, образ, звук, човек или обстоятелства могат да задействат подсъзнателни травматични спомени, както и неосъзнати, пренесени в ДНК от предците и колективното съзнание. Те са толкова дълбоки, че ти нямаш съзнателно знание за това. Мозъкът претърсва сегашните спомени, тялото реагира с химически вещества въз основа на сегашните спомени подадени от мозъка, които отговарят на подсъзнателно задействания страх.

Крайният резултат е, че физически и емоционално си в стрес и не си способен да осъзнаеш кой точно спомен е активиран.

2. Механизъм на физическата реакция: чрез неприятни усещания в тялото

Познавайки мястото, където тялото ти реагира на страха, много лесно можеш да разбереш точно какви блокажи имаш и лесно да ги отстраниш, имайки пред вид:

– стягане в гърлото, тупкане в гърлото, промяна в дишането са симптоми на нужда от изразяване, от поставяне на граници, чувство за извън контрол.

– стягане в гърдите, силно сърцебиене са симптоми на страх да се покажеш уязвим, на дълбоко потиснат гняв, който идва от страха да изразиш себе си и своето място в света,  на страх да се отвориш да получиш или да дадеш от себе си.

– треперене, тресене, плач, студ или замръзване са естествената способност на тялото да завършва травмата и да рестартира нервната система. Когато човек е след травматично събитие и проявява тези симптоми – НЕ ГО ДОКОСВАМЕ, не го завиваме, не го успокояваме, а го оставяме да завърши процеса по освобождаване напрежението в тялото. Ако ти се случи на теб – веднага щом си в адекватно състояние започни да скачаш, за да подпомогнеш процеса.

– звън в ушите е знак от емоционалното ти тяло за неразрешена травма или периодично появяващ се страх. Веднага идентифицирай какво точно се случи малко преди звъна – мисъл, чувство или ситуация  и работи върху него.

– горещи вълни, изпотяване са симптоми, че тялото приема нещо или някой около теб като „токсично“, симптом на дълбоко подтиснат гняв в резултат на страх от отхвърляне. Гневът предизвиква повишаване на температурата и изпотяване.

– свиване на стомаха е симптом на дълбока нерешена травма от/по линия на майката или женска фигура, дълбок страх, активиран от сегашни хора или обстоятелства, страх от атака, нападение, оцеляване, унищожение, който идва от нерешени травми от детството.

– замаяност и дезориентиране са симптоми на страх от това да направиш избор, да поемеш отговорност, логиката си ли да следваш или интуицията.

– пресъхване на устата е симптом на страх от критика и сигнал към тялото човекът да замълчи, за да се предпази от вербална или не вербална атака. Стара травма, която сега се активира и физическото тяло отговаря – трябва да мълчиш.

2 СТЪПКА: След като вече си го разпознал се запитай, ако този страх има глас, образ… на кого би бил той?

Може да ти дойде отговор, че е на някой от твоите родители, роднини или да усетиш, че изобщо не е твой. Осъзнай, че това не е твой страх!

Може да усетиш, че си е лично твой. Тогава се попитай кой или какво те е карало да се чувстваш така в миналото? Как ти е служил този страх? Осъзнай, че повече не ти е нужно вече!

3 СТЪПКА: Идентифицирай какво би искал да чувстваш, ако знаеше, че ЩЕ чувстваш този страх?

Осъзнай, че точно от това имаш нужда в момента и можеш да го получиш по много други начини  и без да се страхуваш.

Ако си минал по всички стъпки значи, че енергията на страха би трябвало да е намаляла. Това са най-ясно изразените механизми по които можем да разбираме страха. В моята практика това е доказано хиляди пъти. Но не е достатъчно, за да предотврати бъдещи прояви.

      Искаш ли да провериш кои блокажи те спират в живота?

      СВАЛИ БЕЗПЛАТНИЯ ЧЕКЛИСТ

Ако желаеш да работиш бързо и лесно в посока да се освободиш от подсъзнателните си страхове, които ти пречат да имаш живота, който искаш, свържи се с мен на 0878143561

Мога да ти бъда полезна с моят доказан метод за подсъзнателна промяна – ТетаХийлинг !

Най-подходящият курс за начало – Teта Хилинг Курс за Начинаещи

Зорница Гюрова, специалист ТетаХийлинг, инструктор и практикуващ