fbpx

Как да науча лесно английски, немски, френски, испански и всеки друг език

Всеки иска да владее чужди езици, да говори и общува с лекота, езикът е прозорец към света и отваря много възможности. Особено в днешното динамично време и ултра модерни технологии дори е задължително владеенето минимум на един чужд език. И тук стигаме до въпроса „Как да учим с лекота„? На колко хора наистина им се удава без трудности? В тази статия ще разгледам накратко най-често срещаните подсъзнателни трудности при ученето на чужд език и ще дам примери от моята практика.

Като специалист по подсъзнателна трансформация и невропластика, в моята дългогодишна практика непрекъснато се срещам с деца, подрастващи и възрастни, които имат затруднения при ученето на чужд език. Най-честите оплаквания са:

  • не мога да запомням думите
  • помня само в момента, после забравям
  • трудно се съсредоточавам
  • ядосвам се и се дразня, когато трябва да уча
  • знам всичко, но не мога да го изкажа
  • страх ме е да говоря на чуждия език
  • страх ме е, че ще сбъркам
  • страх, ме е, че няма да ме разберат
  • страх ме е да се запиша на курс

В основата на всичко това стоят определени мисловни модели, страх, негативен опит от миналото и унаследени предразположения от семейството и родословното дърво.

Кога се формират

Нека да започнем още от самото начало – бременността. Преживяванията на майката се предават на бебето посредством пъпната връв и околоплодните води (водата съхранява информация). В зависимост от обкръжаващата среда на майката през този период, може да се формира една подсъзнателна бариера към определен чужд език. Имам няколко сходни случаи при които бащата беше чуждоговорящ и отношенията в двойката бяха основани на гняв, обида, страх и културни различия. След време всичко това дава отражение в различни аспекти на живота на детето/възрастния и един от тях е трудности с ученето на чужди езици.

След това следва възпитанието в първите 7-8 години. Родителите започват несъзнателно да прехвърлят своите очаквани и нереализирани мечти върху потомството. Затова е изключително важно първото преживяване и докосване до чужд език. Как се е случило? Под формата на задължение и насилие или с любов? Проблемите идват, когато ученето е натрапено и не е усетено от детето като игра, като забавление и любопитство. Все пак мозъкът на малкото дете работи предимно в Тета мозъчна вълна и ученето е чрез преживяване, а не чрез зубрене, откъдето идват и други проблеми, но това е тема на друга статия.

Моят опит с чужди езици

Неусетно детето расте, започва да има своя гледна точка, да се бунтува против уроците или да ги обича покрай игрите и общуването със света. Среща се с чуждия език в училище. И отново стигаме до същия въпрос – как се е случила? Под формата на задължение и насилие или с любов? Пример ще дам личен.

Когато ни разделяха в училище на немски и английски аз треперех да не ме сложат в немска паралелка, защото там слагаха средните по успех, а това значеше с моите преобладаващи 5-ци да стана за срам в семейството ми. От тогава намразих немския, а като ме приеха в английската паралелка имах огромни трудности с езика и страх, че ще сбъркам и няма да имам 6-ца.

Отделно от това, в къщи ме караха да марширувам докато заучавам неправилните глаголи и получавах „набиване на канчето“ при грешка. Костваше ми много усилия да започна да се изразявам и да общувам на английски. Руски учих по същия начин – зубрене и декламиране, огромна таблица с падежи над леглото и бой по главата щом сбъркам. Гръцкият език пък го научих през любовта – когато се запознах с моя прекрасен съпруг Янис! Не съм сядала над учебници, не съм учила граматика, толкова бях щастлива и влюбена, че някак си не усетих как стана всичко, просто говорех. Днес мога да кажа, че вторият ми език е гръцки, трети руски и четвърти английски.

Родословното дърво

И къде без наследените ограничения от Родословното дърво? Нека да му отдадем значимото. Етнически разпри, война, преселение, невъзможни любови, предразсъдъци и други преживявания на нашите предци са оставили дълбок отпечатък в нашето ДНК. Техните травми нерядко се проявяват и като скрит подсъзнателен блокаж за учене на чужд език. Наричат се травми от предците и травма трансфер. Пресен пример с моя клиентка, която учи турски език, но имаше страх да започне да говори, за да не сбърка, че няма да я разберат или ще я помислят за глупава. А тя е умна, много умна за възрастта си, дейна, талантлива и не би трябвало да има тези страхове. Всъщност, оказа се потомка на патриотично семейство и носителка на генетичните убеждения, свързани с 500 годишното робство, които даваха отражение сега, под формата на страх от говорене на турски език (ако желаете повече информация по темата за генетичните убеждения, свържете се с мен). В друг случай жена от българо-английски род не може да проговори на английски, става ѝ лошо, пише прекрасно обаче. Оказа се, че в рода имат ням прадядо, който е бил таен куриер в царския двор и много е бил тачен именно поради това, че не може да говори и да споделя.

Дете, млад или възрастен, ограничаващите модели са заели своето място, като втора кожа. Последиците са явни и трайни – недоволство, неудовлетворение, невъзможност за разкриване на потенциала, кавги, спорове, често сълзи и чувство на отхвърляне и недостатъчно добър, ценен, признат….. И започва човекът да търси решение.

Как се преодоляват тези блокажи?

Всички тези причинно-следствени връзки могат да се проследят и да се освободят. В резултат на което ще се освободят блокажите, които пречат за лесното изучаване и общуване на чужд език. Техниките за подсъзнателна трансформация дават безгранични възможности за работа както с ограниченията, така и с възможностите. Спомагат за изграждане на нови невронни връзки, нова енергия, нови мисли, нови действия, нови емоции и накрая НОВ резултат. 

Вече 9 години успешно помагам на хората да се освобождават от блокажите, които им пречат да имат живота, за който мечтаят.

„Отключи трезорите в подсъзнанието си“

Виж как можем да работим заедно ТУК

Zornica_Giyrova_thetahealing_teta_lechenie

Зорница Гюрова

Холистичен консултант

Специалист работа с подсъзнанието

Невропластика